Sinds vorige week is er weer veel te doen rond de AOW- leeftijd, die steeds meer op rekt.

Dit leidt bij een hoop mensen, met name, die bijna zijn uitgewerkt, tot veel irritatie en gevoel van onterecht behandeld te worden. Dit houd me bezig en ik kan er over mijmeren. Ik kan het namelijk wel begrijpen. Immers….bij velen is het uitgangspunt, dat men graag na de tijd van werken nog graag een aantal jaren in goede gezondheid van het leven wil en kan genieten. Hoe ouder je bent, dat deze periode begint, hoe groter de kans, dat men niet meer fit genoeg is. Bovendien, niet iedereen komt goed uit zijn/haar werkzame tijd. Het leven heeft hierop een flinke invloed. Het is anders als je 40 jaar schrijver bent geweest of stratenmaker. Bij het laatste is de kant, dat het lichaam meer gesloopt is groter, dan bij de eerste.

Hier moet je toch wat aan kunnen doen? Een leuke discussie met een van mijn kinderen, laatst, trok me over de streep en ik dacht…..het moet toch anders kunnen. De discussie, die dit triggerde ging over het feit, dat isme na mijn 62e uitgewerkt achtte, terwijl mijn kind to zijn 67e moet. Ik hield hem toen het volgende voor:

 • Wij begonnen meestal al voor ons 20e te werken en nu is men tussen de 25 en 30 jaar
 • Moet er eerste een jaar gebackpacked worden
 • Gebeurtenissen in het leven kunnen ook een grote impact hebben en mensen ouder maken en op een gegeven ogenblik is het op.

Toen dacht ik, stel dat men op 67 jarige leeftijd normaal met AOW gaat, zou er een systeem ontwikkeld kunnen worden, dat je tijd terug kunt verdienen.

Waar denk ik dan aan?

 • Elk jaar dat je voor je 25e bent beginnen te werken levert bijvoorbeeld een mand op
 • We delen het werk op in de impact die het op het lichaam en geest heeft, ook dit levert maanden op
 • Dat wat men in het leven meemaakt aan zware zaken kunnen ook maanden opleveren, zoals bijvoorbeeld:
  • Mantelzorg
  • Ziekte in het gezin
  • Etc.

Uit eindelijk zou je zo bijvoorbeeld maximaal 3 jaar kunnen verdienen.

Een interessante gedachte?

One Thought on “Verdien je eigen aow leeftijd”

 • Henk,
  Al jaren hoor je dat wij in Nederland een van de beste pensioen systemen hebben met het meeste geld in de pot..
  Waar ik me het meest aan stoor is dat wij in Nederland de pensioenleeftijd maar blijven verhogen terwijl in andere landen in o.a. de E.U. landen deze veelal lager is en als de pensioenleeftijd daar dan verlaagd wordt gebeurd dit niet zo snel als bij ons.
  Wat betreft je terug je gedachte over het terug verdienen van jaren.
  Voorbeeld:
  De meeste straatmakers beginnen met hun vijftiende jaar en zijn na dertig a vijfendertig jaar op, mogen daarna nog een jaar gebruik maken van de ziektewet en dan? Ze komen niet meer aan het werk ook niet in een andere functie, te oud, te veel risico (ziekte). En dit tel niet alleen voor de straatmakers maar ook bij bv oppperlieden, metselaars enz.

  Dit voorbeeld heeft 10 jaar voor zijn 25ste gewerkt dit leverde hem 10 maanden op dus moet hij nog 17 jaar de bijstand? in?
  Hoe kunnen deze mensen daarna nog genieten van hun AOW?
  Om een formule te vinden die deze en nog veel meer problemen op te kunnen lossen zal nog heel veel gedebatteerd worden.

  Maar ja door wie zou dat moeten gebeuren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.