Of ook wel “de handschoenen economie” genoemd. Ik ben een product van de 50iger jaren. Nederland herrees en “doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg” was de way of living. Een maal in de week in de tobbe en een schone witte ribbel onderbroek aan, die na 5 maal wassen ging slobberen. Handen wassen na een toiletgang……wie had daar ooit van gehoord? Hoe vaak waste je je handen eigenlijk?
Dan het eten voorbereiden, gewoon met blote handen alles kneden en mengen en ook ff lekker van je vingers snoepen. T.a.v. het handen wassen na het plassen heb ik nog een leuke thesis. Ik had een collega in de 70iger jaren (dus al weer veel later), die stellig beweerde, dat het handen wassen onzin was. Immers, je mocht er toch van uitgaan, dat je plasser schoon was. Dus moet je voor het plassen je handen wassen in plaats van erna. Ja, het is maar hoe je het bekijkt.
Terug naar de eten bereiding. Mijn vader is 40 jaar kok geweest en ik heb hem nog nooit iet zien bereiden met van die enge handschoentjes aan. En het eten smaakte me prima en ik ben nooit ziek geweest. Bij de huisarts werd toen ook alles gedaan zonder handschoenen en. En o kan ik nog veel meer zaken opnoemen.
De enige keren, dat er wel handschoenen gebruikt werden, was, wanneer het heel koud was (maar die waren van wol) en ter voorkoming van vingerafdrukken door criminelen.
Waarom nu dit verhaal? Wel, wij (Trijnie en ik) zaten ergens op een terrasje koffie te drinken en keken uit op een viskraam. Deze bereidde een haring voor en jawel hoor. Met die enge handschoentjes aan. Het is geen gezicht. Daarnaast werd bij ons op het terras op dezelfde wijze het gebak aangesneden. Ik moest ook prompt denken aan de thuiszorg, die eist, dat de patiënten voldoende handschoentjes in huis hebben bij e behandelingen. En kijk eens, hoe vaak je het in Tv-programma’s ziet.
Zijn we niet een beetje door geschoten? Ik vraag me af hoe in de toekomst gevrijd wordt en dan doel ik niet op die eenvingerige handschoenen die al bijna 100 jaar gebruikt worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.