Vanochtend werd mijn aandacht getrokken naar een artikel over de beste politicus in Houten over 2017. Hoewel ik toch redelijk ben ingevoerd in “het Houtense”, moet ik tot mijn schande bekennen, dat ik de uitverkorene zelfs niet van naam ken. Hierover filosoferend vroeg ik me af, wat de waarde is van een dergelijke verkiezing. Oder druk van grote landelijke uitverkiezingen is de laatste jaren een tendens ontstaan, dat het publiek moet kiezen. Bij grote uitverkiezingen via landelijke tv etc. geldt dan de macht van de grote getallen. Hoewel ook hier een grote groep stemmers ontbreekt, die dit allemaal maar lariekoek vinden. Toch mag je hier wel uitgaan van de wet der grote getallen. Maar hoe vertaal je dit naar lokale verkiezingen en de daarbij behorende getallen. In het recente verleden werden mensen gekozen dor jury’s, op basis van een aantal argumenten. Maar ook lokaal moeten we mee gaan doen in dit soort verkiezingen. Hier praat je dan over honderden, die mee doen, misschien 1 a 2000. Maar welke betekenis mag je daar aan hechten.
Als je enige genomineerden hebt en een fanclub van 1 van hen gaat fanatiek aan de slag, dan kun je de uitslag behoorlijk beïnvloeden. In hoeverre mag je dan van en gedragen uitverkiezing spreken?
Een ander sprekend voorbeeld in mijn woonplaats zijn de uitverkiezingen van kandidaten voor het sportgala. Een daarvan is die van vrijwilliger van het jaar.
Dit zijn mensen, die vee voor een vereniging doen. Maar laten we stellen, dat er 2 kandidaten zijn. 1 van een vereniging met 80 leden en 1 met een vereniging van 1200 leden. Met een beetje oproep en actie is de uitslag wel te voorspellen. Daarom blijf ik in zulke gevallen een grote voorstander van jury uitverkiezingen of een ander systeem. Stel je voor, dat je 20 sportverenigingen hebt. Geef dan elke vereniging 25 stempunten. En men mag niet op de kandidaat van zijn/haar eigen vereniging de punten weggeven. Dan wil ik nog wel eens de uitslag zien.
Maar het is niet zo en dan ben ik ook nog wel zo’n opportunist, dat ik grote reclame maak voor mijn eigen kandidaat. Een vrijwilliger van de SGH (Stichting gehandicapten Belangen in Houten), die week in, week uit helpt om mensen met een beperking een heerlijk uurtje zwemmen in warm water te bezorgen.
Daarom ga naar http://www.sportgalahouten.nl/genomineerden-2017 en stem op Peter Klomp. Voor de rest blijf ik een pleitbezorger voor een andere methode.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.