Nederland gaat er prat op, dat zij een van de best ontwikkelde en voorbeelden van Democratie is. Democratie wil zeggen, dat de wil van de meerderheid wordt uitgevoerd. Zonder in te gaan op het voor of tegen zijn van een stelling of standpunt, begin ik hier al meer aan te twijfelen. Is het niet de betutteling, dan is het wel een soort dwang handelen, die heel veel bepaalt in dit land en ik houd mijn hart vast voor de nabije toekomst.
Een heel belangrijk voorbeeld is de zwarte pieten discussie. Of je nu voor of tegen bent. Cijfers geven aan, dat het merendeel van onze bevolking gewoon een zwarte piet wil zien. Nu is het al zo ver, dat de NPO alleen nog met roet pieten gaat werken. Als je maar genoeg lawaai maakt, krijg je je zin wel. Zo gaat het ook in gezinnen met verwende kindertjes. Je krijgt je zijn niet? Nu dan et je maar een keel op.
Maar kijk eens waar het inmiddels toe leidt. Een heel kleine groep milieu activisten spannen allerlei zaken aan en kijk waartoe het leidt. De hele bouw ligt op zij kont. Omwille van de stikstof mogen velen op straat slapen, in plaats van een dak boven hun hoofd. In Zandvoort is weer een beestje gesignaleerd en we zijn in staat om het plezier van miljoenen te frustreren.
Over het roken hebben we het nog niet gehad, het liefst verbieden we ook nog het roken in je eigen huis. Let wel, ik rook bewust zelf niet, maar wil toch wel een aantal zaken zelf beslissen.
Maakt het nog uit hoeveel mensen ergens voor of tegen zijn? Ik denk het niet. Als je je zin wilt hebben maak je een hoop lawaai gedurende een langere tijd en uiteindelijk krijg je je zin wel.
Daarom volg ik vol verwondering op dit moment de discussie over de gouden eeuw. Oei oei, zo mogen we het niet noemen, want zo goed hadden we het niet in die tijd. Natuurlijk niet, maar het is wel de rijkste tijd met de meeste uitvindingen geweest, waarvan we nog steeds profiteren. Ik durf dan nog niet eens te spreken over het taboe van de zeehelden straatnamen. Dat waren barbaren. Maar waren zij zoveel slechter dn degenen die nu de gewone man het reht op een leuke vakantie ontzeggen, zorgen dat hij dakloos wordt en niet mag eten wat hij wil? Ik zie paralellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.