De feestdagen zijn voorbij en zachter te zeggen, iemand met een alcohol probleem. Heel veel mensen denken, dat een alcoholist elke dag dronken is en ’s avonds laveloos het bed in kruipt.
Het is een verslaving en dat betekent, dat je lichaam op kortere of langere termijn vraagt om de drnk en anders vervelende lichamelijke of geestelijke verschijnselen vertoont.
En bij iedereen kan die behoeft anders liggen.
Daarom zul je verstelt zijn, als sommige mensen vertellen de verslaving te hebben, want je hebt ze nooit dronken te zien. Dat is een ander verschijnsel bij alcoholisme, de meesten zijn uiterst schrander in het maskeren en verbergen.
Dat laatste geldt ook voor verbergen van de fysiek drank in het huis. Als je iet op een verdachte plek vindt, dan moeten de voelhoorns uitstaan. Haal het weg en kijk of de persoon onrustig wordt omdat de verwachte voorraad er niet is.
Ik zei al, ik ben ervaringsdeskundige en alcoholist. Ik zeg “ben” want je blijft het je hele leven. Indien het is onderkend is moet je er van af blijven, geen druppel meer. Ook bij mij hebben velen versteld gestaan:
• Functioneerde uitstekend op het werk
• Dronk niet p het werk of bij sociale gelegenheden
• Meestal alleen thuis in de avonduren
Maar als ik laat uit werk kwam en ik geen drank meer had en de slijter dreigde al dicht te zijn, sloeg de paniek wel toe.
Dit alles wetende kom ik terug o het begin van mijn verhaal ……als je vindt mee te moeten doen aan “Dry January” geef je aan minder te willen drinken, dan moet je je ook de vraag stellen of je wel echt langere tijd zonder kunt en genoemde verschijnselen zich niet voor gaan doen.
Dus het is geen kwestie van hoeveelheden, maar helemaal zonder kunnen. Ik ken mensen, die al jaren elke dag wat drinken, maar niets veranderen als het niet meer mag, terwijl er ook mensen zijn, die alleen in weekend drinken maar onrustig worden als het een keer niet kan.
Trekje conclusies maar.
Derhalve betekent het, nooit meer een druppel drinken en open zijn. Schreeuw het maar van de daken, daarmee maak je je het zelf alleen maar gemakkelijker. Het dwingt ook respect af en men zal je ook niet proberen te verleiden. Tenslotte hebben de meesten iemand, dicht in de omgeving, nodig, die overal doorheen kijkt en het je recht in je gezicht een keer zeggen. Het is ff pijnlijk, maar ook dat helpt.
Op deze wijze sta ik nu 12 jaar droog, maar ik weet, dat bij de eerste druppel het mis is.
Dus “Dry January” is een fake oplossing, dan gewoon stoppen, er valt heel goed mee te leven.
Laatste tip, drink ook geen alcohol vrije bieren etc. Dan blijf je geestelijk nog steeds verbonden.
Het beschrevene geldt overigens voor elke verslaving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.