Deze weken verschijnen overal berichten over de voordelen van het “Thuiswerken” en dat het nooit meer zo wordt, als het was. Dit zou uiteindelijk een van de voordelen zijn, van het Coronavirus. Want welke voordelen heeft het thuis werken wel niet:

  • Minder reizen, dus minder files
  • Het is goed voor het klimaat, minder co2 uitstoot
  • Minder kantoorruimte nodig
    • Scheelt in de kosten
    • Wat kun je wel niet doen met de overtollige kantoorruimte in een wereld met zo’n te kort aan woonruimte
  • Productiviteit lijkt er niet onder te lijden

Sterker nog, ik durf zelfs te beweren, dat in een aantal gevallen de productiviteit aanzienlijk hoger zal zijn. Dus wordt door veel bedrijven nu uitgebreid gepromoot om meer thuis te werken. Wat een uitvinding!

Bull shit, het is helemaal geen nieuwe uitvinding. Het is al jaren bekend, maar het zijn die zelfde werkgevers, die jaren lang het thuis werken hebben tegen gewerkt. Het thuis werken is al minstens 15 jaar in een aantal consultancy bedrijven, die volwassen over hun werknemers denken,  heel gewoon. Want een deel van het werk van consultant is het schrijven van voorstellen en rapporten. Na het onderzoek op de werkvloer schreef hij dit dan gewoon thuis en wat bleek…..het ging sneller, efficiënter en met goede kwaliteit. Zo heb ik , tegen de wens van mijn manager, als teamleider, reeds 20 jaar geleden het thuiswerken toegestaan. Waarom werd he indertijd dan tegen gehouden. Wel het antwoord is heel eenvoudig. Thuis werken gebeurt op basis van vertrouwen en dat is nogal wat. Hoe kan ik e.e.a. nu controleren ? Men loopt de kans in het ootje te worden genomen.

Misschien is dat zo eens in de 20 gevallen wel zo, maar rechtvaardigt dat het kort wieken van de vrijheden van die andere 19 met alle frustraties, die het oproept. Hoewel veel als argument werd aangevoerd, dat men de 8 werkuren niet haalde, weet ik zeker, dat het rendement hoger lag, dan op kantoor. Men vergeet echter, dat er op de werkvloer heel veel tijd verloren gaat bij de koffiemachine, sociale praatjes, hulpvragen en noem maar op. Om nog maar niet te spreken, van het minder kunnen concentreren in een grote zoemerige ruimte. En kom dan niet aan met het argument, dat kinderen je storen. Ja, dat klopte in de Coronatijd met verplicht thuis zijn. Maar met de scholen en crèches weer open verdwijnt ook dat argument.

Maar ja, dan moet je wel vertrouwen hebben in je medewerkers en de controle wat uit handen geven. Het is inderdaad een feit, dat je door 1 op de 20 in het ootje wordt genomen, maar accepteer dat en frustreer die andere 19 niet. Die ene valt echt wel een keer door de mand.

Dat laatste zal een moeilijk punt blijven, want het betekent loslaten en ik voorspel, dat in de nieuwe situatie iets uitgevonden wordt om toch meer grip te krijgen Overigens zijn er omstandigheden, dat ik de voorkeur geef aan fysieke aanwezigheid, vooral bij meetings met enige emotie, hoe mooi Zoom etc., ook zijn. Je mist een hoop lichaamstaal en het is vermoeiend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.