Lekker aan de zijlijn staand, kijk ik beschouwend naar het proces om tot een avondklok te komen. Het maakt mij niet zoveel uit, of het er komt, want mijn generatie komt over het algemeen in de avond niet meer op straat en we houden ons ook strak aan de bezoekregels. We komen ook zo weinig mogelijk in de winkels en laten dus de boodschappen thuis bezorgen (bijvoorbeeld met Picnic). Maar wat nu met de avond klok, komt Picnic nog wel na 8 uur? Normaal bezorgen ze tot ongeveer 22.30 uur, dus gaat er zo’n kleine 3 uur vanaf. Stel, dat ze om 09.00 uur de eerste bezorging doen, dan kan nu 1/5 minder. Al deze mensen gaan dus naar de winkel, waar het veel drukker wordt. Alsmede zij, die na het werk nog de boodschappen doen, want ik stel me voor, dat de supermarkten ook eerder dicht moeten. Conclusie, meer mensen in de supermarkten. Wil je dat wel?

Dan het belangrijkste, de handhaving. Hiervoor heb je de politie nodig Volgens mij kun je gewoon wiskundig berekenen, dat het niet kan.

We beginnen met wat aannames.

  • Er is 7 maal 24 uur politie nodig
    • Mensen werken 5 dagen maximaal per week
    • Een dienst duurt 8 uur
  • Ook het gewone werk gaat door
  • Een ziekteverzuim van ongeveer 5%

Er zijn ongeveer 50.000 agenten, 5% ziek is 2500, hetgeen betekent dat er 47.500 overblijven. Laten we eens zeggen (heel krap) dat dan 20% nodig is voor de normale werkzaamheden, (boeven vangen etc.). Dan resteren er 47500-9500 = 38000. In de week zijn er 7 (dagen) maal 3 ( 3 diensten per dag) en dus  21 diensten  per FTE per week nodig.

Nu even hogere wiskunde.

Wat kan men dan tegelijk op straat garanderen.

38000 mensen, die 5 diensten in de week draaien maakt 190.000 mensen in de hele week.

Per dienst is dit dan 190.000/21 = 9050 mensen.

Verdeel dit eens over heel Nederland. Dat kan bijvoorbeeld over de inwoners, 17 miljoen gedeeld door 9050 maakt ongeveer 1 agent per 1900 inwoners. Stel, dat 5% zich niet aan de regels houdt, dan moet elke agent 95 overtreders zien te pakken.

Elke overtreding kost een kwartier etc.

Het is onmogelijk. Het is maar een rekenmodel, maar eens een andere benadering van de problematiek.

Je kan het ook hanteren als de basis cijfers anders zijn. Bijvoorbeeld, geen 17 miljoen Nederlanders, maar de helft, want de kinderen liggen op bed. Ook dn is het moeilijk handhaven. De andere kant op, in dit rekenmodel is een kwartier voor elke overtreder wel heel weinig. Als er een paar samenspannen of wat WAPPIES rondlopen verandert de hele uitkomst.

Ach, speel maar eens met dit model.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.