Regelmatig wordt ik geconfronteerd met uitingen, ideeën, zaken die ik zie ,.waarvan ik denk……He, dit heb ik al eens eerder gezien. Maar waar???  Net als velen kom ik er achter, dat veel van dit soort zaken eigenlijk in een bepaalde cyclus terugkomen en niets echt nieuw is. Als er weer eens iets spectaculair wordt aangekondigd, kun je er meestal zeker van zijn, dat het alleen eerder is voorgekomen.

Of het nu over integratie is, opvoeding, schoolsystemen…..noem het maar op. Het is vast al eens gebeurd.

In de economie hebben we er een term voor, de varkenscyclus. Zoek maar eens op wat het betekent.

Hoe kom ik hier zo op?  Wel in deze verkiezingstijd komt men met het ene idee na het andere. Zo las ik, dat kinderen tot hun 14e op een soort lagere school moesten blijven omdat ze nog niet rijp waren voor middelbaar onderwijs. Nou helemaal niets nieuws aan. In de 40iger jaren van de vorige eeuw (wat klinkt dat oud) bestond al het 7e en 8e leerjaar. Mijn moeder is er heen geweest. Dus niets nieuws onder de zon. Ook in de 50iger jaren speelde het probleem van de grote klassen, al was het probleem wel wat groter dan nu. Ik zat in een klas met 44 kinderen in de toenmalige 2e klas van de lagere school en vond men ze te groot. Ook nu is de roep naar kleinere klassen, maar spreken we over andere aantallen. Dat 30 nog te groot is, zegt iets over mondigheid en verkeerd opvoeden (foei, wat zeg je nu Henk). En tenslotte nog het terugkomen op de invoering van pretpakketten en multiple choice vragen. In 1968 werd de Mammoetwet  ingevoerd (een nieuw schoolsysteem en hoefde je nog maar in 6 vakken examen te doen. Wij deden het in 17 vakken. Als je handig was deed je examen in allemaal zachte vakken, had je een HAVO diploma, maar kon je helemaal niets.

Verder komt men terug op multiple choice, want het toetst niet de echte kennis en tenslotte zie ik eigenlijk de oude LTS terug keren. Nog even over opvoeden in de klas. Mijn oude heer (hij zou nu 93 zijn geweest), heeft de volgende gevleugelde woorden ooit tegen mij gezegd….

“Weet je wanneer het op school fout is gegaan Henk? Toen MEESTER ….. JAN werd

Hoeveel geld hebben al die mislukkelingen in het onderwijs gekost?

Ook terug komen (retro noemen we dat) zijn de mode en huis inrichtingen. Laatste zag ik een lamp, die in 1974 30 gulden had gekost voor 150 euro te koop staan. Het was precies dezelfde. En ik had die van mij net naar de stort gebracht.

Het mooiste wat telkens terug komt is de mini mode, alleen die dikke zwarte kousen of leggings er onder vind ik niets. Ik wil benen zien. En ja hoor ik heb ook al hier en daar de revival van de hotpants gezien.

Daarom heb ik ook goede hoop, dat de AOW leeftijd terug gaat naar 65 jaar en heel misschien ook wel de gratis studiebeurs.

One Thought on “Niets is nieuw, alles komt terug”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.