De meesten kennen mij van uit mij werk, dat de laatste tijd bestond uit verandermanagement en het coachen van mensen middels MBTI. Daarnaast heb ik vele hobby’s, waaronder, ook bij een ieder bekend, korfbal. Na de start van mijn pensionadoschap heeft zich een nieuwe passie aangediend en dat bevindt zich in de artistieke wereld. Het zou me niet verwonderen, dat dit bij menigeen de wenkbrauwen doet fronsen. Want men ziet mij niet direct op een toneel rondspringen en dat klopt. Maar ik ben wel geboeid geraakt door wat er zich afspeelt. Hoe kan dat zo? Een tweetal jaren geleden ben ik benaderd door een aantal jonge professionele acteurs en regiseurs, die de ambitie hadden om samen iets te starten ,dat anders is dan het gewone.

Zij hadden de drive en de vakbekwaamheid en ik ben ingevlogen om e.e.a. ook zakelijk mogelijk te maken. Een avond praten met zo’n enthousiasme en de energie stroomde door mijn aderen. Waar heeft het toe geleid. De oprichting van “Illustere Figuren” , meer te vinden op www.illusterefiguren.nl

In het ondernemersplan is het volgende te lezen:

  Illustere Figuren wil door middel van theatervoorstellingen tijdloze maatschappelijke onderwerpen op een actuele wijze aankaarten. Het collectief poogt de toeschouwer te raken, na te laten denken over een bepaalde thematiek en uit te nodigen tot discussie. Niet alleen toneel en videokunst  worden hiervoor ingezet maar alle velden van expertise van het zeskoppig collectief worden in de strijd gegooid om een hybride kunstvorm op de planken te zetten. Een plek waar toneel, muziek, filosofie, cabaret, illusionisme en performance art samen kunnen komen. Deze versmelting en botsing van theaterstijlen (en makers) zorgt voor een speels karakter op het toneel en sleurt het publiek mee in een ervaring. De speelse en ongenuanceerde mannelijke sfeer die bij elke Illustere Figuren ontmoeting opborrelt, is wat de makers ten tonele brengen. Zo dragen zij spelplezier en natuurlijke oprechtheid uit. Een oprechtheid die men voelen wil als er belangrijke thema’s worden aangesneden.

 

Hoewel de stijl ongenuanceerd is, wordt door het plegen van vooronderzoek meerdere kanten van eenzelfde onderwerp getoond aan het publiek. Zodat het publiek de nuances van het thema te zien krijgt. Op deze manier creëert Illustere Figuren begrip voor verschillende standpunten. Het doel van deze stijl is dat het publiek hun eigen beeld van de werkelijkheid ter discussie stelt en verder kijkt dan het persoonlijk lot. Het collectief wil het empathisch kader van de toeschouwer verbreden middels zelfkritische voorstellingen.

 

Natuurlijk is de kritisch maatschappelijke benadering heel belangrijk en zal zoveel mogelijk doorklinken in alles wat het collectief doet. De andere kant, is dat er ook brood op de plank moet zijn en het collectief zich daarvoor permitteert om af en toe een minder pretentieus stuk op de planken te brengen.

 

Inmiddels heeft het gezelschap al diverse voorstellingen op haar naam staan. Ik wil hiervoor graag noemen:

· De NS zet bussen in, een voorstelling over zelfmoord en de gevolgen voor de toevallige toeschouwer

· De lone Wolf over hetgeen de een persoons terroristen beweegt.

Beide voorstellingen zijn nog steeds te boeken, en leveren vaak een goede discussie op.

 

Verder zijn de deelnemers van het gezelschap te boeken voor korte kindervoorstellingen en verhalend toneel, bijvoorbeeld op festivals. Het zijn ook getrainde acteurs in rollen spelen en misschien van nut in je organisatie.

Wil je meer weten over mijn passie of in contact komen met het collectief. Een mailtje is genoeg

 

 

 

One Thought on “Mijn 2e passie”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.