Bovenstaande als variatie op een bekend spreekwoord. De afgelopen periode heb ik mogen ervaren, wat een goede buur kan betekenen. Zoals ik in vorige blogs heb beschreven, heb ik anderhalf jaar geleden een mantelzorg op me genomen van een alleen staande buurvrouw met een terminale ziekte. Bij de start was er een levensverwachting van een 5 tal maanden. Een intieme groep om haar heen heeft toen een aantal verzorgingstaken op zich genomen. Daarnaast ben ik, met toestemming van mijzelf, aangewezen als executeur testamentair. De verwachte 5 maanden zijn er 17 geworden. In het laatst uitmondend voor mevrouw in een zware lijdensweg. De groep heeft de ondersteuning samen volbracht, waarvoor grote dank past. Nadat waardig afscheid genomen is van mevrouw wachtte het afwikkelingsproces, zowel administratief als de ontruiming.

Een klus, die qua ontruiming veel meer inhield, dan ooit verwacht. Wat kunnen mensen allemaal wel niet verzamelen in een leven. En het is een moeilijke ervaring, dat jij over alles moet beslissen, wat je er mee doet. Je neemt resolute beslissingen over iets, wat voor een ander belangrijk is geweest. En jij brengt een deel ervan naar de stort.

Het geheel is in vijven gegaan:

·        Eerst de verdeling van zaken uit het codicil

·        Kijken wat is te verkopen

·        Wat moet hersteld worden in het huis

·        Zaken op laten halen door een geïnteresseerde kringloop

·        De rest moet naar de storten/of in een geplaatste container

Een klus, die ik nooit alleen had gekund. Het was dan ook geweldig te merken, dat de deelnemers van de mantelzorggroep zich nog steeds betrokken voelden. De afgelopen weken hebben ze me geweldig geholpen.

Ieder op zijn/haar eigen specialisatie:

·        Kappen boom

·        Ontmantelen kasten, meubels

·        Opruimen troep en in zakken doen

·        Noem maar op

Het heeft er toe geleid, dat we komende week het project, naar verwachting, succesvol zal worden afgerond. Wat rest is dan nog de nodige administratieve nasleep.

Het heeft mij veel geleerd, dat ik ga verwerken in een soort handleiding voor anderen. Aan mijn hulpgroepje……. Duizend maal dank

2 Thoughts on “Beter een goed buur en prima verre familie/vrienden.”

  • Geweldige prestatie, alleen maar lof. Je zou ook kunnen zeggen: zo hoort het eigenlijk te gaan, maar zo normaal is het helemaal niet. Goed gedaan en handel de rest in alle rust af. Groeten, Rob Boomsma

  • henk wat goed dat je dit doet en zo anderen stimuleerd iets te doen voor mensen die geen of einig hulp en ondersteuning hebben van bijvoorbeeld familie, dankjewel voor alle waardering naar de groep maar er mag zeker gezegd worden dat jij de spil was al was dat niet altijd even makkelijk. Ik hoop dat jou handleiding en blog anderen kunnen helpen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.