Sinds een paar maanden is de hele wereld druk met het invoeren en handhaven van de AVG. Dat geldt voor iedereen, die hiermee geconfronteerd worden, van hulpverleners, verenigingen en bedrijven. Op eens moeten ze aan allerlei totaal zinloze eisen voldoen, uitgevonden door mensen, die waarschijnlijk tijd over hebben. Een actie die aan iedereen handen vol geld kost. Aan de nadere kant zal blijken, dat handhaving een bijna onmogelijke zaak blijken te zijn. Er is gewoon geen capaciteit voor. Dus zal men zijn toevlucht zoeken tot steekproeven en dat is totale willekeur. Maar je zult er maar uitrollen en e.e.a. niet volgens de regels hebben gedaan. Dan staan daar buiten proportionele sancties tegenover. Privacy is een goede zaak, maar doorslaan is iets anders. Hoeveel geld kost het wel niet, wie wordt er beter op en waar leidt het toe? In hoeverre heb je het al gemerkt:
• Een overspannen mailbox met vragen om toestemming je gegevens vast te leggen.
• Sportverenigingen die geen leuke foto’s meer op de website durven te plaatsen en Pietje was zo trots, dat hij het doelpunt maakte.
• Klassenfoto’s met weggestreepte gezichten
• Niemand durft nog een adressenlijstje te maken
De enigen, die er beter op geworden zijn, zijn de handige jongens, die hun diensten in de transitie hebben aangeboden. Dit alles kan nooit de bedoeling geweest zijn.
Een ander voorbeeld van doorgeslagen wetgeving is de registratieplicht en notaties bij elke behandeling in de zorg. Elke scheet moet worden genoteerd, maar zorg…. Ho maar. Voor ze aan de behandeling toe zijn is de patiënt al heengegaan. Afgelopen week was ik weer getuige van zo iets. Ik ben weer opa geworden en dan komt de kraamverzorgster (mag ik het nog zo noemen? Vroeger zeiden we baker) bij het gelukkige gezin. Uit mijn tijd herinner ik mij nog een telefoontje en je lidmaatschapskaart van het groene kruis en klaar was Kees. Vervolgens had je 10 dagen hulp. Dat laatste is door allerlei bezuinigingen nog maar 40 uur. Maar verder, echt, je gelooft het niet, in het eerste uur was de arme hulpverleenster alleen maar bezig met het invullen van eindeloze formulieren. Tijd, die veel beter besteed kan worden aan verzorging van moeder en kind. En als dit nu iets zou toevoegen??? Het aantal miskleunen, fouten etc. is eht niet spectaculair minder geworden. Maar ja, je bent wel ingedekt.
Het kind moest even wachten om aan de borst gelegd te worden, want de verzorgster moest alles nog opschrijven.
O p de valreep nog een voorbeeld, mijn kleinzoon viel van de trampoline, je hoorde de krak en zag het aan de stand van de arm. Vroeger reed je naar de eerste hulp, maar nu moet het kind met alle pijn, onnodig in de wachtkamer van de huisarts ellenlang wachten op een doorverwijzing, die, dat kon iedereen zien, nodig was.
Een driewerf foei.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.