Nogal een provocerende aanhef van deze blog. Het komt vort uit het feit, dat ik een statement wil maken, dat het lijkt, dat velen in ons mooie land wel lijden aan een heel kort geheugen. En dat zijn ook de signalen bij de genoemde aandoeningen. Wel ironisch en om het wat meer aan te zetten, als je voor een van beide zou moeten kiezen, dan neig ik naar Korsakov. Meestal het gevolg van overmatige inname van drank.  En dit laatste speelt wel degelijk een rol in de oplaaiing van de Covid tsunami.

Ik zal mijn these trachten te ondersteunen met een aantal voorbeelden uit recent en minder recent verleden. Alvorens dat te doen nog een ander parallel naar de genoemde aandoeningen. Daarin blijft het lange geheugen meestal het langst in tact.  Ook dat geldt hier, grote gebeurtenissen staan eeuwig in het geheugen gegrift, meestal tot op de dag, dat het gebeurde. Iedereen kun je er naar vragen.

Als eerste voorbeeld, ga ik ver terug, nl. 1968, toen zo nodig de Mammoet wet ingevoerd moest worden. Een totale hervorming van het onderwijsstelsel. Na een paar jaar hadden we al door, dat het een mislukking was en in de jaren er naar is e.e.a. wel 15 maal gewijzigd. Telkens aangemerkt al iets totaal nieuws. Maar bij analyse zie je een cirkeltje.

Gerelateerd aan dit onderwerp is het studie toelagesysteem. Hoe vaak is dit gewijzigd. Uiteindelijk gaan we weer terug naar het, wat ik noem, “beurzen systeem”. Och, we hadden het kunnen weten.

Nu wat dichter bij huis t.a.v. mijn generatie. Het is nog geen 5 jaar geleden, dat er grote ophef was over het functioneren van de directie van de ANBO. Het heeft deze vereniging tienduizenden leden gekost en veel goedwillende mensen beschadigd. Nu schijnt men het al vergeten te zijn, want ik was stom verbaasd te lezen, dat de persoon, die onderdeel van de ophef was, nu als lijsttrekker is gepresenteerd van 50+.  Nu al vergeten? Nu ik denk al die mensen (hoewel ze oud zijn), die de vereniging hebben verlaten, dit niet zijn vergeten.

Over vergeten gesproken, weten we nog hoe Corona hier zijn intrede deed. Pret vakanties in Oostenrijk en bij terugkomst gelijk het carnaval ingedompeld. Gevolg (ongenuanceerd) de uitbraak. En wat gebeurt er deze zomer? Massaal wordt door de jeugdige generatie feest en vakantie gevierd aan de “costa de condoma”. En (zie de parallel) zij terugkomst in een bloedheet landje gaan we van de ene BBQ naar de andere.

Een ander voorbeeld is de schrik in maart over de uitbraak en de vele mensen op de IC. Uiteindelijk wordt het overwonnen door voorbeeldig gedisciplineerd gedrag. Nu 6 maanden later zijn we de pijn al vergeten, getuige ons huidige gedrag. Kijk maar eens in een willekeurige winkelstraat.

Om toch enigszins ludiek af te sluiten een voorbeeld uit Houten.

Toen ik hier in 1982 kwam worden hadden we een idyllisch plein in het oude dorp met een klein muurtje er om heen. Maar het moest moderner en zijn er door de jaren heen (in mijn beleving) vele wijzigingen geweest. En zie, het huidige plein lijkt weer op dat van 1982.

Misschien had ik in de aanhef moeten vragen:

Leren we van onze fouten?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.